Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πώς λειτουργεί;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τη χρήση του έναντι του παραδοσιακού τσιγάρου. Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που το προτιμούν σε σχέση με τις “κλασικές” μεθόδους καπνίσματος. Έτσι, δημιουργείται το ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πώς μπορεί να λειτουργεί. Οι ειδικοί του καταστήματος www.altersmoke.gr μας εξηγούν.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι κάτι άλλο παρά μια ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιεί ενέργεια για την παραγωγή ατμού. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακού καπνίσματος τόσο σε διαδικασία, όσο και σε γεύση και απόλαυση. Ουσιαστικά, μετατρέπει την υγρή νικοτίνη σε καπνό ή ατμό που εισπνέει ο χρήστης, χωρίς τη δημιουργία στάχτης και της δυσάρεστης οσμής. Ο “καπνός”, που στην ουσία είναι ατμός που δημιουργείται, εξατμίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει λιγότερες βλαβερές συνέπειες σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

Τι περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εξαιτίας της μεγάλης δημοτικότητας του έχει διάφορα σχέδια και χρώματα, από πιο μεγάλες συσκευές, έως αρκετά μικρές σαν στυλό ή usb, αλλά και συσκευές μιας χρήσης. Ωστόσο, κάθε συσκευή έχει παρόμοια τμήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Την μπαταρία για ηλεκτρονικό τσιγάρο, χάρη στην οποία λειτουργεί η συσκευή και καθορίζει την απόδοση, αλλά και τη διάρκεια ζωής της 
  • Τον ατμοποιητή, όπου στις περισσότερες συσκευές περιέχει το αναλώσιμο φίλτρο για την ατμοποίηση, το υγρό αναπλήρωσης, αλλά και το στόμιο που εισέρχεται στο στόμιο του καπνιστή. Βέβαια, σε ορισμένες συσκευές, συνήθως στις μεγαλύτερες σε μέγεθος συσκευές, ο ατμοποιητής αποτελεί διαφορετικό τμήμα από το δοχείο αναπλήρωσης. 

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το συμβατικό τσιγάρο προκαλεί την καύση των καπνογόνων στοιχείων, που απελευθερώνει καπνό που περιέχει νικοτίνη.  Ο χρήστης στη συνέχεια “τραβά” τη νικοτίνη στα πνευμόνια του. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο η διαδικασία είναι διαφορετική. Η συσκευή θερμαίνει το υγρό που περιέχει νικοτίνη και το μετατρέπει σε ατμό, που τον ρουφάει ο χρήστης. Ανάλογα με το είδος της συσκευής που χρησιμοποιεί, μπορεί απλά να ρουφήξει από το στόμιο για να ξεκινήσει η διαδικασία, ή να χρησιμοποιήσει τα χειροκίνητα κουμπιά για την έναρξη λειτουργίας και να ρυθμίσει ο ίδιος την ένταση και την απόδοση. 

Ακόμη, η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι επαναφορτιζόμενη και φορτίζει με τη χρήση ενός φορτιστή παρόμοιου με του κινητού τηλεφώνου. Πριν την ενεργοποίηση της συσκευής, ο χρήστης τοποθετεί το υγρό αναπλήρωσης στον ατμοποιητή. Έπειτα, ρουφάει τον ατμό όπως σε ένα συνηθισμένο τσιγάρο. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί  τη θέρμανση του υγρού και τη μετατροπή του σε ατμό. Έτσι, μεταφέρεται η νικοτίνη στα πνευμόνια. Τέλος, ο χρήστης εκπνέει κανονικά ως είθισται. 

Τι είναι το υγρό αναπλήρωσης;

Το υγρό αναπλήρωσης είναι αυτό που χαρίζει τη γεύση και την αίσθηση του τσιγάρου. Συνήθως περιέχει μια βάση από προπυλενογλυκόλη ή γλυκερίνη. Φυσικά, υπάρχει και η βάση νικοτίνης, στην οποία επιλέγει ο χρήστης το βαθμό της. Αυτή η βάση αναμειγνύεται με άρωμα/γεύση. Πλέον, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αρωμάτων και γεύσεων, που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.